Popis mé nové nádrže



Rozměry: 100x40x45
Objem: 180litrů
Tloušťka skla: 8mm
Založeno: 21.6.2012
Dekorace: Ohko stones,Japura wood
Dno: Tropica Planth Growth Substrate,ADA Amazonia
Hnojiva: Tropica Premium Fertilizer
Osvětlení: CREE led chip 8000lm
Filtarce: Eheim Professionel 2071
Topení: 200W Juwel
CO2: Mnou sestavený set s 2kg lahví




středa 21. srpna 2013

LED osvětlení v praxi, aneb mýty a fakta moderního svícení - teorie



 


LED osvětlení v praxi, aneb mýty a fakta moderního svícení.


Pečlivě jsem sledoval diskuse o moderním LED svícení. Prostudoval jsem spousty článků a čerpal informace, jak to vlastně s tím svícením je. Četl jsem různé komentáře, jako že pod LED světlem rostliny rostou špatně, nebo dokonce někomu nerostou vůbec. Zářivka je prostě zářivka a hotovo dvacet… Jiní zase tvrdí, že LED světlo je jakýsi  hi-tech a bez něj nemůžeme rozhodně být. Pojďme se tedy podívat, jak to tedy vlastně s tím svícením je, protože pravda bývá vždy někde uprostřed.

Začnu trochou teorie, protože ta nám odhalí jisté výhody a nevýhody rozličných světelných zdrojů.  Jistě víte, že pro fotosyntézu se využívá jen určitá část barevného spektra a dobrý světelný zdroj by se tomuto spektru mněl co nejvíce přiblížit. Podívejme se na obrázek.


 










Obrázek napovídá, že pro rostliny je důležité spektrum  400 - 520nm, což je fialové, modré a zelené záření a pak další spektrum o vlnové délce 620 – 700nm, což je červené pásmo. V rozmezí  520 – 620 nm je pásmo, které  rostliny nevyužívají.  Takže co s tím? No je třeba vybrat světelný zdroj, který bude kopírovat tato pro rostliny potřebná barevná spektra. Ještě podotknu, že pro fotosyntézu zelených rostlin jsou nejdůležitější  vlnové délky u Chlorofylu-a: 430nm/662nm a u Chlorofylu-b: 453nm/642nm.

Koukněme se, jak vypadá takové vyzařované spektrum zářivkovou trubicí. Dám pro srovnání několik běžně používaných typů.







 


















Porovnáme-li obrázky poskytnuté společností Osram, tak nejlépe kopíruje rostlinné  spektrum  trubice Fluora. Podíváme–li se na dvě nejběžněji používané trubice 830 a 865, tak jejich kombinací se přibližujeme tam, kde chceme být. Zde ale uvedu, že mi připadá fialové spektrum pro osvětlení akvárií, naprosto nevhodné…
Pro zajímavost uvádím spektrum, které vyzařují výbojky, používané v akvaristice HQI.




Zde je již na první pohled vidět, že je barevné spektrum spojitější, než u fluorescenčních zářivek.
 


Tak a dostáváme se konečně k LED zdrojům světla. Nejprve si opět ukážeme  jak vypadá barevné spektrum. Budu zde uvádět pro LED čipy firmy CREE, konkrétně XM-L a  později se dostaneme, proč jsem zvolil zrovna tyto typy.


Opět je vidět naprosto spojité spektrum a je patrno, že stačí kombinovat teplou a studenou bílou, abychom pokryli potřebné spektrum.

Ještě reálný graf naměřených hodnot a srovnání LED vs. Zářivková trubice.




LED vs. HQI výbojka




Co nám z toho všeho tedy vyplývá? Zářivkové světlo má díky svému principu velmi nespojité spektrum barevného vyzařování. Neznamená to však, že by bylo pro rostliny nepoužitelné, znamená to jen, že musíme vynaložit daleko více energie, než třeba u zmiňovaných LED zdrojů. Navíc úprava barevného spektra , se provádí  pouze změnou luminoforu, za stejného příkonu, na rozdíl od LED.  V praxi se dá velmi uspořit  vynecháním části spektra, které fotosyntéza nevyužívá, ale pro sladkovodní akvaristiku mi to nepřijde jako šťastné řešení - fialová není zas tak pěkná, jak jsem již uváděl. Shrnu to tedy do několika bodů.


Zářivky:
+ Pořizovací cena
-Spotřeba
-Nespojitost barevného spektra
-Životnost


LED:
+Úspornost
+Vyvážené a spojité barevné spektrum
+Životnost (za předpokladu dodržení dobrého chlazení !!!!!)
-Vysoké pořizovací  náklady (Lze částečně snížit vlastní stavbou)
-Nutnost chlazení


Takže jaký typ osvětlení si mám zvolit? Pokud chcete mít osvědčený světelný zdroj a nechcete investovat  vyšší částky do hotového LED osvětlení a nevadí vám o něco vyšší spotřeba, klidně jděte do zářivek. Pokud Vám nevadí vyšší cena  a chcete spořit energii,  jděte do LED zdrojů. Pokud jste alespoň trochu zručný, pusťte se do výroby vlastního LED osvětlení. Příští  článek věnuji právě konkrétní konstrukci mého osvětlení.


Žádné komentáře:

Okomentovat